Hatósági Igazolvány

Felhívjuk tagtársaink figyelmét, hogy a Magyar Államkincstár új hatósági igazolványokat bocsát ki, melyek utazási kedvezmények igénybevételére jogosítják fel tulajdonosukat. A jogosult személyi igazolványának felmutatása szükséges hozzá!

A közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007.(IV.25.) Korm. rendelet értelmében utazási kedvezmény igénybevételére jogosult – többek között –

- aki vakok személyi járadékában,

- aki fogyatékossági támogatásban, valamint

- aki, vagy aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül.

Az utazási kedvezmény igénybevételéhez a Magyar Államkincstár igazolja a felsorolt ellátásokra való jogosultságot, melyről hatósági igazolványt állít ki, és juttat el a jogosultak részére az új formátumú, plasztik alapú, sorszámmal, hamisítás és másolás elleni védelemmel ellátott kártyákat.

Az új igazolványok kibocsátásával a régiek érvényüket vesztik.

Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete érvényes arcképes tagsági igazolványával rendelkezők a továbbiakban is változatlan formában vehetik igénybe a korábbi gyakorlatnak megfelelően az utazási kedvezményeket, és érvényesíthetik ehhez kapcsolódó jogaikat.

14 év alattiaknak (akik után magasabb összegű családi pótlék jár) a lakhely szerint illetékes okmányirodában ingyenesen készíttethető személyi igazolvány, amit 2 évente kell megújítani.

A Kormányrendelet ezen módosítása csupán azokat érinti, akik nem tagjai az Egyesületnek, viszont ugyanúgy megilletik őket az utazási kedvezmények !


MÁK card