Fogyatékossági támogatás

- Létezik a súlyosan rosszul látó emberek részére egy havonta folyósítandó anyagi támogatási lehetőség, neve: Fogyatékossági támogatás. Ezt a Magyar Államkincstár területi igazgatósága állapítja meg és folyósítja.

- A fogyatékossági támogatás igényléséhez először is fel kell keresni a háziorvost. A háziorvosnak kell javaslatot tennie az A 3510-90/RSZ. számú orvosi beutalón a támogatás megítéléséhez.

Az orvosnak a nyomtatványhoz csatolnia kell a szakorvosi leleteket, amely a látássérült emberek esetében a szemész szakorvos lelete a látásélességről és a látótér vizsgálatról. Ha ezek a papírok egyben vannak, akkor a Magyar Államkincstár területi igazgatóságát kell felkeresni az orvosi papírokkal és itt ki kell tölteni egy igénybejelentő lapot kérelemként. TAJ szám, személyi adatok, és ha folyószámlára kérik az összeget, akkor a számlaszám is szükséges a kérelem beadásakor. A fogyatékossági támogatás havi összege 19.968 Ft.

Abban az esetben, ha a háziorvos véleményezése szerint az önkiszolgáló képessége teljes mértékben hiányzik, akkor a támogatás mértéke 24.576 Ft.

A fogyatékossági támogatás megítélése után lehetősége van arra, hogy a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének tagja lehessen, és ezáltal számos kedvezményben részesüljön (pl,: utazás, programok, segédeszköz, stb.).

A tagfelvételhez szükséges a fogyatékossági támogatást megállapító határozat, 1 db igazolványfénykép, amely 1 évnél nem régebbi, 2500 Ft tagdíj és 500 Ft az igazolvány ára, valamint a személyi igazolvány és lakcímkártya.

Amennyiben további kérdése van, kérjük, keressen fel bennünket  félfogadási időben a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete irodájában a Budapest, XIV. Hermina út 47. szám alatt, vagy telefonon a (36)1/273-0755 számon, illetve üzenetet is küldhet kollégánknak.

VGYHE